Arta apărării la Bucurie în Mișcare!

Arta apărării la Bucurie în Mișcare!

În 2019 propunem tuturor celor care participă la evenimentele Bucurie în Mișcare să se familiarizeze cu arta marțială numită Aikido care, asemeni programului nostru, aduce împreună oameni de toate vârstele, indiferent de talie, sex, religie sau rasă, pentru a lucra împreună, cu concentrare și bucurie.

Astfel, împreună cu partenerul nostru, Fundația Română de Aikidio Aikikai (FRAA) vom organiza în cadrul festivalurilor Bucurie în Mișcare demonstrații și ateliere despre această artă marțială de autoapărare creată în Japonia. Construit pe principiul căutării armoniei între corp, minte și spirit, Aikido este un instrument foarte bun de a deveni în fiecare zi o versiune mai bună a ta. Tehnicile folosite sunt axate pe reducerea la minim sau chiar încetarea oricărui conflict și a efectelor sale negative. În Aikido nu există competiții; singura competiție e cea cu sine însuși pentru a deveni în fiecare zi mai bun decât în ziua predecentă.

Experiența în aikido – adică gradele – sunt marcate prin centuri colorate în alb, galben, portocaliu, verde, albastru și maro la copii și centuri albe, maro și negre la adulți. Practicanții avansați (centura maro și neagră) poartă hakama – o fustă pantalon tradițională japoneză, care-l forțează pe purtător să fie și mai atent și coordonat în mișcări.

FRAA a fost înființată în 1997 și a crescut prin pasiunea instructorilor și a practicanților, având în prezent peste 50 de dojo-uri (săli de antrenament) răspândite în toată țara. Din 2007 FRAA FRAA este recunoscuta oficial de catre Aikikai Japonia, organizatie care e nucleul principal al Aikido-ului de pretutindeni. Mai mult, din 2016, președintele FRAA, Sensei Dorin Marchiș, 6 dan, a fost ales membru al Comitetului Director al Federatiei Internaționale de Aikido.