O pauză mare de mișcare de neuitat!

O pauză mare de mișcare de neuitat!

Prin competiția „Fă mișcare în pauza mare!” ne-am propus să ducem mesajul nostru și în mediul rural, unde nu există atât de multe facilități pentru practicarea sportului și nu au loc evenimente care să promoveze mișcarea. Am selectat, astfel, 1300 de copii pe care i-am invitat la festivalurile noastre, într-o excursie de o zi, cu scopul de a-i inspira să privească sportul ca pe o posibilă opțiune de carieră și ca pe o condiție necesară unei vieți sănătoase. La festivalul Bucurie în Mișcare Bacău (8-9 iunie) au ajuns cei mai mulți copii din mediul rural: 230, de la școlile din Ocheni și Stănișești, județul Bacău și Osești și Lipovăț, din județul Vaslui, iar vizita lor a fost benefică atât pentru ei, cât și pentru voluntarii care s-au implicat în organizarea evenimentului. „Am fost cu toții impresionați de bucuria sinceră și reală care s-a citit pe fețele lor. Nu le venea să creadă că jocurile și activitățile sunt gratuite și că pot să participe la oricare. Sunt sigur că ziua va rămâne în memoria lor afectivă pentru mult timp. Și, de asemenea, în memoria voluntarilor noștri de la Colegiul Ferdinand, care au văzut foarte concret efectul efortului lor”, spune Adrian Iordache, de la Asociația „Hai să facem”, partenerul nostru local de organizare a evenimentului.

„Mulți dintre copiii care au venit la Bucurie în Mișcare au ieșit pentru prima dată din sat acum. Au vorbit despre festival în fiecare dintre zilele în care au mai venit la școală, înainte de vacanță și mă tot întrebau dacă nu mai mergem. Chiar dacă au fost câteva ore, ați reușit să faceți o schimnbare în viețile lor”, spune Florin Vasîi, unul dintre profesorii care și-a înscris școala în campanie și i-a însoțit pe copii la festival.

Campania „Fă mișcare în pauza mare!” a adunat, de altfel, multe energii pozitive în jurul ei. Dincolo de voluntarii care, în fiecare oraș s-au străduit să le ofere momente de neuitat copiilor, un rol esențial în reușita inițiativei l-au avut profesorii care au completat aplicația și i-au însoțit la festival, renunțând la o zi liberă de sâmbătă pentru asta.

Iar în unele locuri au făcut chiar mai mult – la Ocheni, de exemplu, cadrele didactice au dus la finalul zilei o parte din copii acasă cu mașinile personale. „Mulți dintre copii nu au ieșit nici măcar până la Adjud, care este cel mai apropiat oraș de noi, darămite să participe la o activitate în centrul orașului! Autocarul ne-a luat din centrul de comună, dar o parte dintre copii au venit din satele componente – la școala din Huruiești sunt copii din opt sate. Și dacă de dimineață i-a adus microbuzul școlii, seara nu a mai venit, așa că i-am dus noi cu mașinile”, spune Carmen Cernat, învățătoarea care i-a înscris pe copii în campania „Fă mișcare în pauza mare!”. A ținut să facă acest lucru după ce anul trecut a participat întâmplător la un festival Bucurie în Mișcare cu copiii din clasa sa, membri într-o formație de dansuri populare.

Tot pentru că știa ce se întâmplă la festival a vrut și directoarea școlii din Doba, județul Satu Mare, Anca Potra, să-și înscrie elevii în competiție: „Fiecare tânăr trebuie să înțeleagă de mic importanța sportului pentru sănătate. Eu am fost la festival anul trecut, cu fiul meu, și i-a plăcut foarte mult”. După ce a prins gustul Bucurie în Mișcare, la Satu Mare, Anca Potra a participat cu o parte dintre elevi la Bucurie în Mișcare Alba Iulia, unde a fost organizat #CelMaiMare100 – tentativa reușită de doborâre a recordului mondial pentru „Cea mai mare imagine formată din oameni a unei țări/continent”.

La Bucurie în Mișcare Satu Mare, unde festivalul s-a desfășurat în paralele cu cel de la Bacău, în 8 și 9 iunie, au participat și aproximativ 50 de copii de la școala din Muntele Rece, județul Cluj. Deși au venit de departe, copiii au fost foarte dornici să participe la toate activitățile și competițiile din spațiul Bucurie în Mișcare. Șapte fete s-au înscris la competițiile de ciclism (fiind singurele fete din competiție), iar una dintre ele, Alina Buș, care s-a trezit la 4 dimineața ca să ajungă la timp la Muntele Rece, pentru autocar, a câștigat locul 1 la la slowbike și locul 2 la îndemânare. „Ne-a impresionat energia și ambiția lor și am fost fericiți că le-am putut oferi o zi specială, cum probabil nu au mai trăit”, spune Felicia Hrihorisan, de la Asociația Cutezătorii Munților, partenerul nostru local de organizare.