Marius Duță

Marius Duță

Marius Duță a ajuns să fie fascinat de tot ce înseamnă zbor de la 14 ani, când era la cules de cartofi, pe un câmp din zona aerodromului Ghimbav, unde fugea în pauza de masă pentru a-i admira pe parașutiști. Ar fi vrut și el să li se alăture în orice moment, însă avea nevoie de acordul părinților pentru acest lucru. Cu toate că au fost sceptici la început, la vârsta de 16 ani a reușit să-i convingă, și să facă primul zbor cu parapanta. De atunci nu s-a mai desprins de ea și a ajuns să zboare cu aceasta în fiecare zi.

Pentru că este instructor de parapantă și parașutism, mai ales pe timpul verii, rutina lui este centrată în jurul elevilor săi și a antrenamentelor pe care le au împreună, care, la bază, constau în urcarea și coborârea dealului Lempes de zeci de ori. Se folosește, desigur, de un echipament adecvat pentru zbor, dar acordă o mare atenție și parapantei, pe care o verifică cu multă rigurozitate.

Marius a adunat în toți acești ani o mare pasiune pentru zbor, dar și multă ambiție pentru a stabili noi recorduri. În 2006 a stabilit un nou record mondial, prin saltul cu parapanta dintr-un balon de la 11.000 metri, moment în care a bătut și recordul național pentru cea mai înaltă altitudine de zbor cu balonul. Precum mulți sportivi, Marius consideră că sportul „înseamnă sănătate.”