Alin – Horațiu Huțanu

Alin – Horațiu Huțanu

Alin a început să joace fotbal de când era copil, însă doar în calitate de amator. Mai târziu, a ajuns să facă mai multe antrenamente pe săptămână și să meargă la sala de forță. Însă, pe data de 15 mai 2015, în urma unor complicații și a unei boli autoimune a rămas imobilizat într-un scaun cu rotile. Timp de 3 ani de zile a fost imobilizat la pat. Treptat început să-și revină, prin mici exerciții: prima dată a făcut kinetoterapie, apoi a revenit la sala de forță pentru a-și întări mușchii, după care a prins curajul de a încerca și sporturi mai diverse. Astfel că în 2016 a început cu șahul, unde a ajuns să joace la un nivel mediu, iar astăzi aspiră la un rol de Grand Master. În 2017 a început să practice handbal și baschet din scaunul cu rotile, iar din 2019, biliard. În urma antrenamentelor intense, în 2019 a fost selectat să joace la Campionatul European din Croația ca parte a Lotului Național de Handbal în Scaun cu Rotile. În ultimii doi ani a obținut rezultate foarte bune la Cupa Veraflor pentru handbal și baschet, fiind pe pozițiile fruntașe. Anul acesta, din 100 de participanți, s-a clasat în top 16 la biliard din scaunul cu rotile. În prezent își continuă antrenamentele pentru reabilitare, în speranța că va reveni pe propriile picioare. De asemenea, în ciuda dizabilităților locomotorii, a reușit să se plimbe cu caiacul pe lac și să meargă iarna cu monoschiul pe pârtie. Următoarea sa aspirație este să sară cu parașuta din avion.

Alin își începe rutina săptămânală de mișcare prin a se trezi dimineața devreme și a se îmbrăca cu echipamentul său, după care trece din pat în scaunul cu rotile, iar mai apoi are parte de 2 ore de bicicletă asistată pasiv (pentru că el nu-și simte picioarele deloc), o oră de ridicare în picioare la spalier (scara fiind una fixă), urmate de exerciții de mobilizare a membrelor superioare. Din când în când are antrenamente intense de handbal și baschet în scaunul cu rotile. De asemenea, încearcă să petreacă cât mai mult timp în aer liber, folosindu-și mâinile pentru a merge cu scaunul său, însă nu într-un mod lent, ci în unul alert, pentru a se menține mereu în formă. Astfel, scaunul cu rotile este principalul element de care se folosește, atât în viața de zi cu zi, dar și când face mișcare. În plus, utilizează terenuri de baschet sau minifotbal, dar și mingi, elastice, greutăți pentru ridicare și pietre pentru aruncat (care îl ajută pentru a-și crește forța de aruncare).

„În 2015, de când am fost diagnosticat cu paraplegie spastică, din cauza unei boli autoimune, care nu îmi permitea să mă mișc nici măcar în pat, cu începutul practicării unui sport, am ajuns să fiu mai independent, să nu mai am nevoie de asistență decât la un nivel minim, pentru activități de zi cu zi, cum ar fi îmbrăcatul sau gătitul. Continuarea sportului înseamnă pentru mine că pot să sper că voi reuși să fiu și mai mobil decât sunt acum.” ne povestește el. De asemenea, Alin nu-și dorește doar să aibă parte de o mai bună independență în viața sa, ci și să facă sport de performanță, să-și îmbunătățească abilitățile și chiar să concureze în diverse sporturi contra persoanelor fără deficiențe de mobilitate.