12 ani

În primii 12 ani de Bucurie în Mișcare am oferit unui milion de copii, tineri și adulți un spațiu unde să experimenteze bucuria sportului individual și organizat, cu impact pozitiv pe multiple planuri, în sute de comunități din România și Republica Moldova.

11 ani

În primii 11 ani de Bucurie în Mișcare am oferit unui milion de copii, tineri și adulți un spațiu unde să experimenteze bucuria sportului individual și organizat, cu impact pozitiv pe multiple planuri, în sute de comunități din România și Republica Moldova.

1

Generații sănătoase

Participarea la sport îi ajută pe copii și tineri să rămână activi și să-și formeze obiceiuri sănătoase pentru toată viața. Cu cât e mai mare procentul celor activi, cu atât crește impactul pozitiv asupra sănătății mintale și bunăstării generale la nivel de comunitate. Pe termen lung, o generație mai sănătoasă reduce povara sistemului de sănătate. Noi, la Bucurie în Mișcare, oferim comunităților noi modalitîți de a la face mișcare.

Realități >>>

Doar unul din 10 români fac sport, se arată într-un raport din 2021 al Institutului Național de Statistică. Cele mai multe persoane care realizează activităţi fizice sunt copiii între 5-14 ani (50,2%) şi tinerii de 15-24 ani (20,5%). După această vârstă, ponderea persoanelor care fac sport în timpul liber scade semnificativ, de la 11,0% la grupa de vârstă 25-34 ani, la 0,3% la persoanele de 75 de ani şi peste. Efectele se văd în mai toate statisticile privind sănătatea populației. Potrivit Eurostat, dacă în 2014 doar 9,1% dintre români puteau fi catalogați drept obezi, în 2019 rata a crescut la 10,5%. În mod similar, numărul de persoane supraponderale a crescut și el de la 53,9% la 56,4%, iar cel al pre-obezi a crescut de la 44,8% la 46%. „Lipsa de activitate fizică duce la exces de greutate, favorizează apariţia obezităţii şi a unor afecţiuni cronice precum bolile cardio-vasculare şi diabetul, care afectează calitatea vieţii, pun în pericol viaţa persoanelor şi creează probleme economiei şi bugetului alocat sănătăţii”, se arată în Cartea albă privind sportul. Așadar, pe termen lung, consecințele lipsei de activitate fizică se văd în costurile pe care statul le are cu serviciile medicale.

2

Modele în sport

Bucurie în Mișcare este o platformă de promovare a liderilor din comunitate, care au practicat sau practică sportul amator sau de performanță. Vrem să oferim surse de motivație copiilor și tinerilor, pentru ca prin sport să își construiască încrederea de a deveni la rândul lor lideri.

Realități >>>

Un model este o persoană al cărei comportament, exemplu sau succes este sau poate fi imitat de alții, în special de cei mai tineri. Există 3 tipologii de modele din sport, pentru copii și tineri: atleții de performanță din diverse discipline (sportivi profesioniști activi sau retrași din activitate), antrenori (de la profesorii dedicați din școli, la antrenori din cluburi private sau publice, până la antrenori profesioniști din sportul individual sau de echipă) și părinții (aceștia sunt, în general, cele mai puternice modele de urmat pentru copii și tineri implicați în sportul organizat. Când ambii părinți sunt activi, copiii lor sunt mult mai probabil să fie activi.).

3

Incluziune și impact social

Sportul îi echipează pe copii cu un sentiment de apartenență și îi învață puterea lui împreună. De acea la Bucurie în Mișcare suntem atenți la grupuri vulnerabile și la modul în care mișcarea în echipă poate să genereze incluziune. Vrem să cultivăm abilități care să construiască școli, familii și comunități incluzive, cu impact social profund pe termen lung.

Realități >>>

La nivel mondial este prezent conceptul de sport pentru impact social, care, într-o definiție mai largă, reprezintă modalitățile prin care mișcarea și educația fizică pot fi folosite conștient și cu intenție ca parte din intervenții ce rezolvă probleme majore precum poluarea, discriminarea, sănătatea precară, accesul la educație, lipsa implicării civice. În România, inițiativele care să susțină un astfel de concept sunt punctuale, însă există inițiative care folosesc cel mai des sportul în educație, dar și pentru a oferi publicului larg acces la activități fizice, pentru incluziunea grupurilor considerate vulnerabile și pentru accesul copiilor din medii defavorizate la programe pentru performanță. O categorie de nișă, dar importantă este folosirea sportului pentru integrarea în societate a persoanelor vâstnice.

4

Sportul, un mod de viață

Mai multă activitate fizică înseamnă mai multă concentrare, motivație și energie pentru a reuși la școală și în profesie. Bucurie în Mișcare reprezintă o resursă de interconectare pentru mii de profesori de sport, cluburi și organizații sportive, elevi și părinți, angajați și angajatori, membri ai comunității.

Realități >>>

Doar 11,6% dintre românii de peste 15 ani fac săptămânal sport sau diverse activităţi fizice recreative în timpul liber, arată un studiu realizat anul acesta de Institutului Naţional de Statistică. De asemenea, speranţa de viaţă a românilor este una dintre cele mai mici din Europa, de 75,9 ani, comparativ cu media europeană de 78,2 ani.

Pandemia ne-a perturbat viața în toate aspectele ei – învățământul s-a mutat în online, sălile de sport s-au închis și competițiile s-au anulat, am fost nevoiți să ne izolăm și să limităm contactul cu alte persoane. În aceste condiții, am fost mai puțin motivați să facem mișcare. Dar având în vedere că, pe lângă efectul antiinflamator și antioxidant, sportul stimulează memoria si procesul de învățare, fiind un excelent instrument de gestionare a stresului, prin diminuarea simptomelor de anxietate si depresie, poate fi factorul cheie care să ne ajute să tolerăm mai ușor crize similare. Având în vedere efectul său de prevenire, sportul ar trebui inclus în strategii de sănătate publică.

Prima ediție a ajuns la peste 15 000 de participanți împreună cu cei peste 100 de voluntari în 10 comunități din România. Pe lângă concursurile cu premii și spațiile de joacă, cele 10 evenimente au funcționat și ca platformă de strângere de fonduri pentru campania “Ghiozdanul plin cu vise”, inițiată de World Vision România, campanie ce urmărea reducerea abandonului școlar prin achiziționarea a 18 000 de ghiozdane pentru copiii din mediul rural.

Am fost în:

Cluj-Napoca
Piatra Neamț
Timișoara
Bistrița
Iași
Sibiu
Constanța
Ploiești
București
Alba iulia

Cea de-a doua ediție BIM s-a desfășurat urmând 3 direcții:

Pe deoparte, am organizat competeții de înot și alergare, prin intermediul cărora au fost strânși peste 14 000 RON pentru susținerea organizării Taberei Temerarii (2013), destinata copiilor si tinerilor supravietuitori ai cancerului din Romania, tabara organizata de Asociatia Little People.

Pe de altă parte, 15 000 de copii din 80 de școli și grădinițe din cele 5 orașe au luat parte la activități dedicate acestora, jocuri, competiții tematice și cupe de bubble football.

Nu în ultimul rând, am desfășurat evenimente Bucurie în Mișcare în cele 5 orașe, unde peste 5000 de persoane au participat la competiții cu premii, jocuri, micare și voie bună.

Am fost în:

Sibiu
Cluj-Napoca
Iași
Timișoara
Târgu-Mureș

În 2014, 5 orașe au fost gazde ale unui eveniment Bucurie în Mișcare. Peste 10 000 de persoane au luat parte la activități și demonstratții. 150 de voluntari au fost implicați în organizarea zilelor de festival. Pe lângă clase de fitness, aerobic, zumba, dansuri și zonele specific de mișcare ale evenimentului, au fost organizate și 3 cupe de Bubble Footbal și 3 cupe de Streetball, cu participarea a 150 de copii și tineri.

Ca și în anii precedenți, au fost strânși 16 000 RON în cadrul evenimentului, suma fiind redirecționată către organizarea taberei Creatori de viitor (2014 fiind și anul de început al programului Creatori de viitor, un alt program dezvoltat de Asociația 11even. Mai multe detalii despre program: www.creatorideviitor.ro)

Am fost în:

Arad
Bacău
Cluj-Napoca
Suceava
Târgu Mureș

În a 4-lea an de activitate, Bucurie în Mișcare s-a consolidat ca platformă ce reunește entități sportive și tot ce înseamnă mișcare la nivel local, în cele 6 orașe în care am fost prezenți și peste 10 000 de participanți au luat partea la experiența oferită de noi și partenerii noștri locali.

În 2015, am avut o sesiune BIM de primăvară în 3 orașe, și o sesiunea de toamnă în alte 3. Printre elementele de conținut ale evenimentelor s-a numărat  Caravana de joacă, o inițiativă care reînvie jocurile copilăriei, jocuri precum „Țară, țară vrem ostași!”, „Baba oarba”, „Săriți, centrul, prim!”, „Înghețata”, „Omul negru”, „Mațele încurcate”, „Rațele si vânătorii”, „Baba oarba”, „Elasticul”. Acestora li s-au adăugat zone de badminton, fotbal, tir cu arcul, fun tenis, slow-biking, mini-alergare, tenis cu piciorul, demonstrații de de dans sportiv, clase de fitness, aerobic, Zumba, kangoo jumps, arte marțiale ș.a. Am oferit peste 2000 de premii în competiții de Bubble Footbal, Streeball, Slow Biking, iar Satu Mare a găzduit un cros al orașului. Toate aceste experiențe au fost oferite grație celor peste 250 de voluntari implicați în proiect.

Mai jos poți să vezi cum s-a simțit experiența Bucurie în Mișcare din 2015 în:

Bacău, Cluj-Napoca, Roman și Satu Mare

Am fost în:

Bacău
Botoșani
Cluj Napoca
Roman
Satu Mare
Zalău

A 5-a ediție a marcat extinderea programului Bucurie în Mișcare, dincolo de granite, în Republica Moldova. Împreună cu parteneriii noștri AVI Moldova și JCI Moldova, am organizat prima ediție BIM Chișinău, completând cele 6 evenimente din România. În țară, ca și în anul precedent, am avut o sesiune de primăvară și una de toamnă, fiecare cu câte 3 evenimente.

În țară, am adus peste 10 000 de persoane să ia parte la bucuria mișcării, oferind peste 2000 de premii în competiții organizate și implicand peste 300 de voluntari în activități prin intermediul celor 6 parteneri locali.

La Chișinău, evenimentul a fost gazda a peste 5000 de participanți, iar de cele 50 de spații de jocuri, concursuri și ateliere din cadrul festivalului s-au ocupat cei 90 de voluntari ai organizațiilor partenere. Festivalul a fost precedat de o competiție de înot și una de alergare prin intermediul cărora au fost strânse fonduri pentru susținerea participării liceenilor din Republica Moldova la programul Creatori de viitor din același an. De asemenea, am dus Jocurile Copilăriei în 47 de grădinițe și școli împreună pentru 7000 de copii, împreună cu 85 de voluntari.

Am fost în:

Chișinău
Galați
Roman
Iași
Petroșani
Târgu Jiu
Slatina

În 2017 am derulat cea mai amplă campanie de promovare a mișcării de masă din România. Pe scurt, am organizat evenimente Bucurie în Mișcare în 16 orașe din România, 4 orașe din Republica Moldova, precum și 2 activări speciale în cadrul festivalurilor Neversea și Untold.

 

Ediția a VI-a s-a desfășurat sub sloganul “Iubesc Mișcarea”. Aceasta a debutat cu o campanie/provocare numită “1 milion de secunde de mișcare”, în care am invitat publicul din România să contribuie cu secunde de mișcare postând videoclipuri pe facebook în timp ce practică un sport. Pentru campanie, a fost dezvoltată o aplicație prin intermediul căreia am contorizam secundele videoclipurilor în timp ce erau postate pe facebook fiind însoțite de hashtagul #iubescmișcarea. Celor care au răspuns provocării noastre, le-am oferit în cadrul evenimentelor una din cele 20 000 de brărățări #IubescMișcarea. Chiar dacă online am reușit să strângem doar 80% din secundele propuse, în offline, obiectivul a fost depășit cu mult.

În cadrul evenimentelor din România, peste 50 000 de persoane au participat la cele 1500 de activități (20 000mp dedicați acestor activități) în aer liber din cele 16 orașe. O echipă de 1000 de voluntari a contribuit la extraordinara organizare, sub coordonarea celor 16 organizatori locali, și cu sprijinul a peste 300 de parteneri locali (instituții, corporate, media, cluburi sportive). De asemenea, alături de partenerul nostrul strategic, Kaufland România, au fost în calitate de parteneri naționali: Kiss FM, Bibicletele Pegas, DPD România, Nutrilite.

Și în Republica Moldova numărul evenimentelor s-a mărit la 4, adunând peste 15 000 de participanți și implicand 200 de voluntari în cele câteva sute de activități organizate în cadrul festivalurilor.

Nu în ultimul rând, 2017 a însemnat pentru  pentru Bucurie în Mișcare dezvoltarea și implementarea unor activări (cu multă mișcare inclusă) în cadrul festivalurilor Neversea și Untold, adăugând astfel încă un element de noutate programului.

Am fost în:

Arad
Craiova
Petroșani
Târgu Jiu
Deva
Făgăraș
Ploiești
Râmnicu Vâlcea
Baia Mare
Botoșani
Timișoara
Zalău
Bacău
Cluj-Napoca
Galați
Piatra Neamț
_______
Bălți
Cahul
Chișinău
Orhei
_______
Neversea
Untold

Al 7-lea an de Bucurie în Mișcare s-a desfășurat sub motto-ul: Alege mișcarea azi! Am fost în 12 orașe din România cu un festival Bucurie în Mișcare, am mers pentru al 3-lea an consecutiv în Chișinău, am adus adus un plus de mișcare în cadrul festivalurilor Untold și Neversea, și am construit un spațiu inedit de mișcare în Mamaia Nord.

În alegerea celor 12 orașe gazdă al unui festival BIM, am organizat o competiția online, în care oamenii și-au susținut orașele, postând imagini/videoclipuri pe facebook și instagram cum fac mișcare, urmând un mecanism de concurs. Au rezultat peste 10 000 de postări în cele 2 săptămâni de competiție și o expunere a conturilor de facebook/instagram către 1 milion de persoane. Cei mai norocoși dintre participanții la competiție au fost premiați cu unul din cele 50 de pachete de nutriție sportivă XS și Nutrilite, respectiv unul din cele 5 weekenduri all-inclusive la Phoenicia Holiday Resort Mamaia

2018 a fost și anul în care am stabilit un record ca număr de participanți la festivalurile BIM, peste 75 000 de copii, bunici, tineri și familii trecându-ne pragul. Lor li se adaugă cei 1000 de voluntari care au fost implicați de echipele locale de organizare. Am adus pe aceeași scenă de promovare a mișcării în comunitate 300 de cluburi sportive. Povestea fiecărui oraș precum și a celor care au dat curs competiției online, puteți să le aflați din broșura BIM 2018 de mai jos.

Am fost în Arad, Bacău, Baia Mare, Craiova, Deva, Galați, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Roman, Satu Mare, Slatina și Timișoara.

În Chișinău, AVI Moldova, partenerul nostru local a transformat un parc din oraș într-un adevarat spațiu al mișcării prin intermediul celor 90 de voluntari, aducând peste 3000 de persoane în cele 2 zile de festival.

Elementului de noutate și totodată un eveniment inediat l-a reprezentat Bucurie în Mișcare Mamaia Nord, unde am transformat spațiul de 3000 mp al unui cort într-o zonă de mișcare cu următoarele elemente:  un panou de cățărare de 6m cu 3 zone de escaladă, un labirint interactiv, terenuri de mini fotbal, streetball, tenis cu picioarul, tenis de masă, zonă cu jocuri de teambuilding, cursă cu obstacole, pistă pentru role/carturi/trotinete, o zonă de mister cu un labirint de străbătut contratimp, tir cu arcul, saltea de mari dimensiuni, funny basketball, zona de demonstrații, zona de îndemânare și multe alte jocuri și activități menite să încurajeze copiii prezenți la a face mișcare. Timp de 20 de zile, în acest spațiu, am adus peste 6000 de copii și 60 de profesori oferindu-le o experiență inedită și gratuită cu ajutorul unei echipe de 40 de voluntari.

Pentru al-3lea an consecuvitv am fost prezenți la Neversea și Untold cu zone și elemente specifice de mișcare printre care: un tobogan gonflabil de mari dimensiuni direct în mare, panou de escaladă, teren de fotbal gonflabil (tip football table) fun basket și zone de relaxare.

Fă mișcare în pauza mare

în 2019 am invitat școlile din mediul rural să se înscrie în competiția „Fă mișcare în pauza mare!”, în care am oferit în final unui număr de peste 1300 de copii de la sat șansa de a participa sub forma unei  excursii de o zi la unul din cele 13 festivaluri. Înscrierea școlilor s-a făcut printr-un un videoclip de maxim un minut care să arate copii făcând diverse tipuri de mișcare la școală și o scurtă motivație prin care un învățător/profesor și-a asumat responsabilitatea pentru înscrierea elevilor în competiție și, ulterior, pentru participarea lor la festival. În competiție s-a putut înscrie orice școală din mediul rural care și-a asumat să trimită la festival minim 20 de elevi. 

Excursia de o zi le-a fost oferită gratuit, cu scopul de a-i inspira să privească sportul ca pe o posibilă opțiune de carieră și ca pe o condiție necesară unei vieți sănătoase. De altfel, mulți dintre copiii de la țară privesc activitățile sportive ca pe o modalitate de a demostra că și ei pot face performanță. „Am un copil care dă turul școlii mergând în mâini, chiar dacă nu l-a învățat nimeni să facă asta, majoritatea copiilor sunt fenomenali pe bicicletă, toți sunt pasionați de fotbal, 52 de copii vor să facă un curs de înot, câteva fete mi-au spus că și-ar dori să meargă la cursuri de patinaj”, spune Mihaela Bucșa, care predă fizică la Școala Gimnazială din Crizbav, județul Brașov. Mihaela și elevii săi au câștigat o excursie gratuită la festivalul Bucurie în Mișcare Râmnicu-Vâlcea.

Bucurie în Mișcare Mamaia Nord

Aflat la a doua ediție, proiectul din Mamaia Nord a transformat un spațiu atipic – magazinul estival Kaufland – într-un spațiu de promovare al mișcării pentru un stil de viață sănătos. Desfășurat pe parcursul a trei săptămâni, programul a fost accesat de 50 de cadre didactice din 16 școli, care au oferit astfel posibilitatea unui număr de peste 5000 de elevi din Năvodari și Constanța să participe la activități. Ei au avut la dispoziție 2 autocare pentru transportul gratuit al copiilor de la școală până la locație și retur, în baza un program prestabilit. Pornind de la premisa că jocul, mișcarea, sportul îi ajută pe copii să fie mai sănătoși și mai fericiți, dar și să-și însușească valoari care să-i ajute în viață,  în 2019  am amenajat spațiul dedicat activităților în patru zone distincte, astfel încât să-i învețe pe participanți despre ambiție, curaj, prietenie și respect. Am fost sprijiniți, pe toată derularea proiectului, de 80 de voluntari de la Grupul Local de Tineret Constanța, care au coordonat activitățile.

SportAnalytik®

Le festivalurile Bucurie în Mișcare din 2019 am implementat, pentru prima dată la scară națională, un sistem de evaluare care a oferit participanților între 5 și 16 ani posibilitatea de a-și testa gratuit înclinația nativă către un anume sport, prin SportAnalytik. Dezvoltată în cooperare cu Universitatea Charles din Praga și utilizată în peste 16 țări la nivel mondial, metoda SportAnalytik a avut un spațiu dedicat la fiecare festival. Prin înregistratea performanțelor la parcurgerea a cinci probe simple – Aplecări înainte, Poziția berzei, Săritura de pe loc, Aruncarea mingii, Alergare în T – programul a generat un raport sportiv care a măsurat mai multe calități: flexibilitate, echilibru, explozie, forță și agilitate și a sugerat 5 sporturi care se potrivesc fiecărui copil testat. 

În evenimentele Bucurie în Mișcare au fost generate peste 9000 de asemenea rapoarte sportive.

Despre program

Bucurie în Mișcare este un spațiu care integrează idei de jocuri și metode simple de a face mișcare, menite să-i ajute pe participanți să se inspire și să aleagă mișcarea zi de zi, într-o lume invadată de tehnologie. Bucurie în Mișcare își propune să aducă împreună copii și părinții, tineri care împărtășesc aceleași pasiuni, într-un eveniment viu, extrem de ofertant.

Social media

Politica de protecție a datelor

Termeni și condiții generale

Politica de cookies

Despre 11even

Bucurie în Mișcare este un proiect de promovare a sportului și mișcării în comunitate, demarat de Asociația 11even
din Cluj-Napoca în anul 2011.