Diana Ioana Pețian

Diana Ioana Pețian

Povestea Dianei Pețian și a rutinei sale de mișcare este una care ne vorbește despre pasiune și dans. Încă din copilărie a avut o înclinație către dans: îi plăcea să se miște pe ritmul muzicii, să inventeze mișcări de dans, să observe felul în care alte persoane dansează, fiind complet fascinantă de acest domeniu. A crescut alături de bunicii săi, într-o comună restrânsă, unde, din păcate, nu a avut posibilitatea să-și dezvolte aptitudinile de dansator sub îndrumarea unui instructor de dans. Când a ajuns în gimnaziu părinții i-au cumpărat un calculator cu conexiune la internet, iar din dorința de a învățat să danseze, căuta pe Youtube dansatori pe care încerca să-i imite pentru a putea învăța noi mișcări de dans. Ulterior, când a ajuns la liceu, deși își dorea foarte mult să înceapă cursuri de dans, fiind foarte timidă și neavând pe cineva care să o sprijine în acest sens, nu a reușit să se alăture niciunui club de dans.

Cu toate acestea, Diana ne povestește veselă despre faptul că oglinda îi era cel mai bun spectator, de fiecare dată când era singură, își alegea muzica preferată și dansa în propriul stil. Abia în ultimul an de liceu s-a alăturat unui ansamblu de dansuri populare, însă a simțit că nu o reprezenta acest tip de dans. Începerea facultății în Iași i-a adus și posibilitatea de a învăța toate stilurile de dans, atât cele naționale, cât și pe cele internaționale, în cadrul trupei de dans The SKY. În sfârșit s-a simțit mult mai liberă, plină de energie, dar și mult mai dornică de a învăța cât mai multe. A participat la nenumărate spectacole, prin intermediul cărora a simțit mereu că-și trăiește visul. Chiar dacă a învățat dansuri specifice tuturor țărilor, street dance-ul a rămas preferatul său, fiind cel care a cucerit-o încă din copilărie. Așadar, după ce și-a câștigat încrederea în sine, a început să învețe mai mult streetdance, iar astăzi, după 5 ani de când face dans la un nivel profesionist, a ajuns instructor de streetdance și coregraf la clubul de dans Tazu Dance-Home of Dance Iași. De asemenea, alături de logodnicul său a fondat Învățare prin Mișcare Playfulness Iași, unde realizează jocuri interactive pentru copii pentru dezvoltarea abilităților motorii și a lucrului în echipă.

Rutina sa de mișcare este compusă, în cea mai mare parte, de cursurile pe care le ține, dar și de coregrafiile pe care le pregătește în timpul liber. Calculând rapid, Diana ne spune că în medie dansează aproximativ 3-4 ore/zi. Cu toate acestea, dansul nu este suficient pentru a avea o condiție fizică bună, așa că pentru întreținerea musculaturii realizează exerciții fizice și stretching. Așa că, de fiecare dată când îi cere corpul, face câte 10-30 de minute de stretching pentru a-și detensiona muschii și pentru a-și păstra mobilitatea și flexibilitatea. De asemenea, din rutina sa sunt nelipsite exercițiile pentru creșterea și întreținerea musculaturii, pe care le realizează de aproximativ două ori pe săptămână.
Pentru ea este foarte importantă comunitatea de dansatori din care face parte la Tazu Dance. Împreună emană o energie aparte în sala de dans, care o încarcă cu multă motivație și energie. Majoritatea activităților le realizează în sala de dans, dar si acasă, unde și-a instalat oglinzi pe jumătate de perete pentru a-și facilitata procesul creativ.

„Nu îmi văd viața fără mișcare. Pentru mine, mișcarea înseamnă fericire. Orice activitate sportivă, indiferent de natura ei, este o bucată de Rai, atât pentru corp cât și pentru suflet. Pot spune că pe mine mă menține veselă, optimistă și plină de energie.” ne povestește ea.