Ilie Cioca

Ilie Cioca

Pentru Ilie Cioca totul a pornit la începutul anilor ’50, imediat după ce a absolvit Școala Profesională din Cugir. S-a atașat repede de fotbal, așa că s-a înscris în echipa de fotbal Metalurgistic Cugir. După o perioadă în care lucra în 3 schimburi, iar în timpul liber mergea la antrenamente, în 1964 lotul de fotbal din Hunedoara pleca în finala pe țară, iar el a ajuns rezervă pentru lot. Cum era dornic să fie cât mai activ, a participat la proba de alergare de 3000m, la categoria de juniori, unde s-a clasat pe locul 4, intrând în lotul național. După doar două săptămâni ajunge să fie campion balcanic. Cu o evoluție foarte rapidă, Ilie a făcut până în 1980 parte din loturile naționale ale României de juniori, tineret, senior și masters. Astăzi, la vârsta de 77 de ani, are deja în spate 60 de ani de când aleargă, 250 de campionate naționale și 90 campionate balcanice la care a participat și 270.000 de km alergați. Are deja 4 titluri, iar printre cele mai importante amintim titlul de campion european la proba de 1500m și 3000m. Anul acesta se antrenează pentru crosuri montane și campionatele naționale de masters.

Rutina sa de mișcare este o dovadă că vârsta nu trebuie să fie un impediment. Dimineața o începe în forță, făcând 500 de abdomene, 500 flotări și 500 ridicări cu gantera. Apoi continuă cu antrenamentul său de alergare, care constă în 10-15 km parcuri prin pădure sau pe un teren variant, cum sunt malurile râurilor.

Echipamentul este cea mai importantă componentă pentru toată mișcarea pe care o face, mai ales pentru că trebuie să fie unul conform suprafeței de alergare, dar și potrivit nevoilor de protecție a corpului. Consideră că a face mișcare reprezintă „pilula miraculoasă a sănătății, iar în mod special alergarea poate fi inclusă aici, pentru că este și foarte la îndemână.”