Marius Enescu

Marius Enescu

Marius Enescu, la fel ca orice copil, a făcut mișcare când era mic, ba chiar a fost norocos ca părinții să-l înscrie la diferite sporturi, însă niciunul dintre ele nu s-a lipit de el în adevăratul sens al cuvântului. După ce a crescut, și-a început activitatea profesională, astfel că sedentarismul a devenit un stil de viață. Ușor-ușor, a ajuns să depășească 105 kg (având înălțimea de 1.83cm) și cam atunci a venit și declicul pentru el: în urma unei promoții al unui brand de țigări, când a fost întrebat de vârsta pe care o are, reacția primită a fost una care l-a pus pe gânduri. Și-a dat seama că nu era deloc mulțumit de modul în care își trăia viața și a decis să facă o schimbare majoră. Primul pas a fost renunțarea la fumat. Cu această schimbare a descoperit și un nou izvor de energie, pe care a decis să-l canalizeze în sport, și, mai exact, în alergare. Acest lucru se întâmpla în 2013. A urmat o perioada în care a început să alerge de câteva ori pe săptămână, apoi după câteva luni a alergat prima cursă de 10km în cadrul Maratonului din Ljubljana (locuia în Slovenia pe atunci) și pas cu pas, au urmat semimaratoane, maratoane, curse montane, chiar și ultra-uri, iar alergarea a devenit noul său stil de viață.

Aleargă aproape zilnic. În principiu nu-și rezervă nicio zi liberă, tocmai pentru că este un sportiv amator și este foarte posibil să se ivească câte ceva din rândul responsabilităților de zi cu zi, astfel încât în unele zile va fi nevoit să ia pauză de la sport. În afara acestor situații, în fiecare zi încearcă o alergare de minim 40 minute, ce poate varia chiar și până la 3 ore sau mai mult, mai ales în zilele în care se pregătește pentru competitiile de maraton sau ultra maraton. În esență, o săptămână de alergare este alcătuită din 3-4 alergări ușoare sau de recuperare (ritm conversațional, foarte confortabil), două antrenamente de intensitate moderată spre maximală (poate varia de la intervale intense cu recuperare până la alergari legate la ritm de cursă) și o alergare lungă ce depășește câteva ore.

În afara alergărilor, încearcă să introducă și exerciții de prevenire a accidentelor, proceduri de recuperare (băi calde, dușuri reci, masaje etc.), dar și antrenamente de forță, în măsura în care îi permite timpul.

Având în vedere că în viața de zi cu zi Marius este manager în domeniul IT, este obișnuit să lucreze foarte mult cu cifre, sa fie analitic, să înțeleagă cum funcționează lucrurile și cum le poate îmbunătăți, ceea ce îl face destul de legat de tot ceea ce înseamnă metrici, indicatori de performanță, modele etc. Tocmai de aceea, aproape deloc surprinzător, utilizează un ceas de alergare atât la antrenament, cât și pentru monitorizare 24/7, dar și un dispozitiv (inel) de măsurare a calității somnului și a nivelului de recuperare. În ceea ce privește echipamentul său de alergare, se consideră un cunoscător și utilizator patimăș al pantofilor de alergare. Este la curent cu toate inovațiile în acest domeniu și încearcă să testez cât mai mult, pentru a afla ce i se potrivește cel mai bine și apoi a le folosi pentru a-și îmbunătăți rezultatele în alergare. Foarte importantă pentru el este și comunitatea Share Your Run (un grup de Facebook ce a pornit drept un proiect timid în care oricine ai putea distribui alergările personale, înregistrate cu orice dispozitiv, care a evoluat în una dintre cele mai mari comunități de alergare din România, ce aduce împreună alergători amatori din toata țara, dar chiar și profesioniști.

„Mișcarea, în cazul meu alergarea, reprezintă în primul rând un pansament, ba chiar un leac la acest stil de viață sedentar. Cred că ne ajută să ieșim din rutina zilnică, să ne îmbunătățim condiția fizică și mentală, să evoluăm ca oameni, dar și să cunoaștem alți oameni, cu care avem astfel de lucruri în comun și de la care putem învăța foarte multe lucruri benefice. Pentru mine, alergarea a devenit un stil de viață. Este o pasiune pe care am dus-o la nivelul următor și pe care încerc mereu să o prioritizez în viața mea, tocmai datorită beneficiilor pe care mi le oferă. ” ne spune Marius.