Cosmin Nedelea

Cosmin Nedelea

Rutina de mișcare x Cosmin Nedelea

Începutul lui Cosmin Nedelea cu lumea sportului a avut loc la vârsta de 8 ani, când mama sa l-a dus la fotbal. Doar că practicarea acestui sport a durat doar 2-3 luni, până când a încercat patinajul. A simțit schimbarea ca fiind radicală și promptă. Era la antrenamentul de fotbal în momentul în care a văzut câțiva copii care mergeau pe role, cu o viteză foarte mare și într-o poziție ciudată, credea el, la momentul respectiv. I s-a părut interesant și a vrut să încerce și el, așa că a renunțat rapid la adidașii de fotbal, iar a doua zi se înscria la patinajul de viteză. Acolo a știut imediat că acest sport este pentru el, chiar dacă totul a început dintr-o joacă. De atunci au trecut aproape 15 ani în care și-a dedicat fiecare zi patinajului de performanță. Face parte din Lotul Olimpic al României la patinaj viteză și este multiplu campion național. A stabilit inclusiv câteva recorduri naționale, cu care ne mândrim.

Antrenamentele sale au loc de două ori pe zi: unul dimineața și unul la prânz. Acestea au loc pe gheață în sezonul rece și pe role în cel cald. De cele mai multe ori, între cele două antrenamente are nevoie de un power nap, pentru a se odihni și a-și recăpăta energia pentru antrenamentul următor, iar singura zi de pauză este duminica. Cu toate acestea, se antrenează foarte mult și pe bicicletă, în sala de forță și pe pista de alergare deoarece patinajul practicat de el este un sport solicitant, unde are nevoie atât de forță, cât și de rezistență. Fără doar și poate, patinele sunt cele mai importante elemente din cadrul rutinei sale. Acestea sunt construite special pentru patinajul de viteză și diferă destul de mult de cele normale.

Pentru Cosmin sportul înseamnă disciplină. Ne povestește că acesta are capacitatea de a te educa și de a te învăța să te adaptezi în orice situație. „Cu ajutorul sportului, și nu neapărat cel de performanță, te poți autodepăși, ceea ce înseamnă un progres în viața de zi cu zi. Pe mine mă motivează foarte mult progresul pe care îl fac – nu contează cât de mic este, contează că există. Acest lucru m-a adus pe prima poziție atât a clasamentului național, cât și a celui internațional.” ne povestește el.