Ionuț Ștefănescu

Ionuț Ștefănescu

Ionuț Ștefănescu practică artele marțiale din 1990, imediat după Revoluție, când acestea au luat o amploare deosebită la noi în țară. A practicat în paralel mai multe sporturi la nivel de amatori, cum ar fi baschetul, fotbalul, handbalul, iar apoi a început escalada la Clubul Salt Piatra-Neamț. Dintre toate a rămas la artele marțiale, motiv pentru care a înființat Clubul Ronin Piatra-Neamț în anul 2000. Apropierea de sport și de mișcare l-au făcut să-și continue studiile la Facultatea de Educație Fizică și Sport, din cadrul Universității Vasile Alecsandri din Bacău, iar mai apoi, a urmat inclusiv un masterat în sport. Prima specializare pe care a urmat-o a fost atletismul deoarece a simțit că atletismul și gimnastică îl vor ajuta în căutările sale din domeniul sportiv. A continuat mai apoi cu aprofundarea cunoștințelor sale prin alegerea ramurei de antrenorat, primind a doua specializare în 2005 la Centrul Național de Formare și Perfecționare al Antrenorilor, pentru domeniul artelor marțiale. În paralel și-a menținut plăcerea activităților în natură și a continuat cu mersul pe munte și escalada. După ce a parcurs o bună parte din traseele montane de la noi din țară, atât pe timp de vară, cât și pe timpul iernii, a început să plece în ture de trekking și alpinism în afara țării. A început cu Alpii, unde a ajuns de mai multe ori pe vârfuri de 4000 de metri, iar apoi au urmat vârfuri din Africa, America de Sud, Asia Centrala și Himalaya. În ceea ce privește Himalaya, aici a ajuns pe 4 vârfuri de 6000 de metri, pe Baruntse 7162 (realizând o premieră românească) și pe Cho-Oyu 8201.

Pentru Ionuț, la început, atât în practica marțială, cât și în experiența montană, primele piedici au fost unele de natură informațională. Nu avea acces la informații și nici la persoane competente, care să poată să împărtășească experiențe și cunoștințe corecte și de actualitate. Rutina sa de mișcare este compusă din două antrenamente în fiecare zi. Dimineața desfășoară o mișcare ușoară, stretching, yoga sau alergare, iar seara are parte de antrenamente de karate, kick box sau jiu jitsu brazilian. În weekend, dacă nu se află la competiții, la stagii de perfecționare sau la self defense cu sportivii săi, se află într-o drumeție pe munte, la escaladă sau la o plimbare cu bicicleta.

El găsește pretext pentru mișcare oriunde s-ar afla, fie că este în vacanță la mare sau la munte, în cort sau la cabană, simte că orice poate fi folosit pentru a face un exercițiu motric. Îi place să învețe și să experimenteze elemente noi de la alți practicanți din domenii diferite de expertiză și se consideră adeptul motto-ului: Soluții, nu scuze!

„Este foarte important să faci mișcare! Face parte din igiena zilnică personală! Vă pot spune că în pandemie am simțit că intru în depresie din cauza izolării și a lipsei de socializare și mișcare, mai ales în aer liber. Soluția găsită a fost să plec cu toată familia la țară, la 30 de km de oraș, unde am descoperit mersul cu bicicletă pe munte și în pădure. Alături de antrenamentele zilnice online, acesta a fost modul meu de supraviețuire. Și a fost o reală terapie! Dacă vrem să avem în jurul nostru oameni sănătoși, cu deprinderi sănătoase, trebuie sa începem cu propriul exemplu. În final vă spun că nu este nevoie nici măcar de a avea voință pentru a face mișcare. Este totul doar despre bunăvoință!” ne povestește Ionuț.