Ștefania Marian practică echitația încă de la vârsta de 11 ani. Pasiunea sa pentru lumea ecvestră, a determinat-o să înceapă echitația pentru a putea petrece cât mai mult timp în preajma unor ființe atât de sensibile și nobile, precum caii. Câțiva ani buni a practicat dresajul ecvestru, care se desfășoară într-un manej delimitat, în cadrul căruia cuplul călăreț-cal efectuează o serie de mișcări elegante, ce îți lasă impresia că aceștia dansează. Desigur, este nevoie de ani întregi de antrenament pentru a obține aceste mișcări, mai ales pentru că este vorba de un animal atât de voluminos. Acum aproximativ 5 ani a descoperit anduranța ecvestră care, spre deosebire de dresaj, îi oferă libertate totală, dar totodată și control asupra corpului și a minții, devenind mult mai conștientă de senzațiile pe care le trăiește și de mediul care o înconjoară. Toată experiența este și mai plăcută deoarece se desfășoară alături de calul său.
Antrenamentele de anduranță depind mult de nivelul la care se află calul, dar și călărețul, probele fiind de la 40 la 160 de kilometri. În cadrul rutinei sale de mișcare are aproximativ 4-5 antrenamente pe săptămână. Ele se desfășoară gradual: la începutul săptămânii antrenamentele sunt mai puțin intense, spre mijlocul săptămânii intensitatea crește ușor, menținându-se la un anumit prag până spre weekend, urmând ca ultimul antrenament din săptămână să fie cel mai intens. După acesta urmează un binemeritat repaus pentru cei doi coechipieri.
Pe lângă echipamentul necesar pentru echitație, Ștefania consideră că unul dintre cele mai plăcute și mai importante aspecte constă în faptul că atât antrenamentele, cât și competițiile, au loc în câmp, pădure, prin apă, teren arid, respectiv, orice teren poate fi străbătut de cai. Descoperind acest sport, a înțeles și ce înseamnă cu adevărat munca în echipă, deoarece, pe lângă puternicul coechipier patruped, calul, un element esențial în anduranță este reprezentat de crew – echipa care se ocupă constant de cal și de călăreț, atât în curse, cât și în afara lor, asigurându-se de bunul mers al lucrurilor.
„Cred că este important să ne găsim o pasiune care ne face să ne simțim împliniți și puternici și care, în momentele de cumpănă, să ne fie refugiu. Exact asta înseamnă pentru mine echitația, anduranța, în mod special. Ea m-a ajutat să descopăr calități despre care nu știam că zac în mine, m-a ajutat să-mi depășesc mult limitele fizice, dar și psihologice, precum și să pot să formez o legătură cu o altă ființă, care nu-mi vorbește, dar despre care pot spune că o înțeleg și că mă înțelege.” ne povestește Ștefania.