Mihnea Flutur

Mihnea Flutur

Când Mihnea Flutur avea 9 ani, părinții l-au dus la înot. Un an mai târziu, avea în continuare o greutate ușor peste limita normalitățiii pentru vârsta și înălțimea lui. Nu a avut o conexiune cu acest sport, ba s-a simțit și ușor descurajat atunci când, în urma unui concurs, nu a reușit să obțină niciun premiu. Totuși, i-a oferit experiența de a învăța cum în viață uneori mai și pierzi. Din dorința de a combate această înfrângere, a acceptat invitația tatălui său de a merge la o plimbare în pădure cu bicicleta. În ciuda faptului că această plimbare a avut loc dis de dimineață și ar fi fost extrem de tentat să mai moțăie puțin, a fost una care i-a schimbat complet perspectiva asupra vieții, dar și care l-a crescut într-un mod extrem de frumos. În vara lui 2015 părinții i-au cumpărat primul mountain-bike, iar de la simplele ture de bicicletă pe traseele din jurul orașului său natal, a început să meargă și la concursuri, fie ele de XC sau de Downhill (discipline ale ciclismului). Și nu doar atât: muntele și gama largă de sporturi care pot fi practicate în preajma acestuia, l-au acaparat complet. Așa se face că a început să practice schi de tură, care se diferențiază de schiul alpin, cel practicat pe pârtie, cu care suntem obișnuiți cu toții, prin faptul că trebuie să urci și să cobori muntele (panta sau pârtia), fără ajutorul mecanizat al transportului pe cablu.Inclusiv în lumea alergării montane s-a introdus treptat, iar la vârsta de 13 ani deja participa la primul concurs de tip „Night run”. La alergare a simțit că a avut cele mai crâncene lupte cu subconștientul, din cauza efortului foarte mare depus, care aproape îl făcea să încetinească, să ia o pauză sau chiar să renunțe. Partea cea mai importantă este că a continuat mereu și a trecut peste acest hop.

Rutina sa de mișcare este una destul de flexibilă și care are loc în funcție de condițiile meteo. La început Mihnea a frecventat foarte mult traseele montane din împrejurimile orașului Gura Humorului, iar cu timpul, mai ales în weekend-uri, a ajuns să exploreze diferite trasee montane din țară. Când vremea sau anotimpurile nu i-au permis să practice un anumit sport, fie a căutat întotdeauna alternative în celelalte sporturi pe care le practică, fie și-a menținut forma fizică și rezistența mergând la sală.

În funcție de fiecare sport practicat, echipamentul este unul specific. Pentru ciclism folosește întotdeauna casca, fie ea full face, mai ales dacă merge la Downhill, fie una normală dacă optează pentru o simplă plimbare prin pădure sau participă la concursuri de XC. În ceea ce privește alergarea, cele mai importante aspecte sunt reprezentate de către încălțăminte și metodele de hidratare. Astfel că pentru o mai bună protecție, ține întotdeauna cont să aleagă o încălțăminte potrivită, adaptată terenului pe care va alerga. Iar pentru monitorizarea tuturor sporturilor folosește un ceas inteligent Garmin, care îl ajută să se adapteze constant, în funcție de diferiți parametrii.

Mihnea este de părere că „pe lângă beneficiile asupra sănătății corporale, activitățile sportive sunt o metodă excelentă de autocunoaștere și de disciplinare a sinelui. Motivația vine greu la început, există perioade în care ești descurajat de ușurința cu care poți face alte lucruri, dar e cea mai bună ocazie să te adaptezi. Să te ridici. Niciun doctor nu poate remedia efectele negative ale sedentarismului.”.