Rutina de mișcare x Marius Țic
Marius Țic practică polo pe apă de la vârsta de 11 ani. Tatăl său a făcut și el polo, iar inițial a vrut ca Marius doar să învețe să înoate, dar după ce a finalizat cursul de înot, a fost selecționat în echipa de juniori a clubului Crișul Oradea. Plăcerea pentru postul de portar a găsit-o pe parcursul primului an de activitate sportivă. Tatăl său a ajuns astfel să se ocupe de el și de antrenamentele sale. Și-a dorit întotdeauna să progreseze și să privească sportul drept o cursă contra cronometru, mai ales pentru că timpul jucătorilor în sportul de performanță este unul redus.
Marius a fost cel mai tânăr debutant din istoria Superligii Naționale de Polo, jucând primul meci la vârsta de 13 ani și o lună. Prima convocare la Naționala de Seniori a avut loc la vârsta de 15 ani, când a jucat într-un meci amical cu Grecia. La vârstă de 16 ani a fost nevoit să se mute în București pentru a-și continua parcursul sportiv, dar și să devină mult mai responsabil de tot ceea ce însemna și presupunea acum viața sa. A participat la 4 Campionate Europene de Juniori și la un Campionat Mondial de Juniori, unde a terminat pe locul 6. La seniori a adunat până în prezent 4 participări la Campionatele Europene. Fiind vorba de un sport acvatic, forma sportivă se pierde destul de ușor, ne povestește el. Prin urmare, vacanțele prea lungi nu au existat, iar în primii 10 ani de polo nu a avut parte de o vacanță mai lungă de o săptămână. Greutatea cea mai mare pentru Marius a fost să se maturizeze extrem de devreme, să se dedice acestui sport de mic copil și să înțeleagă ce înseamnă să muncești cu adevărat.
Fiind sportiv de performanță, Marius se află într-o mișcare continuă. Are între 7 și 10 antrenamente pe săptămână și, de cele mai multe ori, câte un meci în fiecare weekend sau chiar în mijlocul săptămânii. Un antrenament în apă durează între o oră și jumătate și două ore, iar de cele mai multe ori realizează câte două pe zi. La sala de forță merge de trei ori pe săptămână câte o oră. Acest program face parte din viața sa, fiindu-i un job full-time. Așa se face că bazinul este ca a doua casă pentru el. Acolo se desfășoară mai mult de 90% din toată activitatea sa de mișcare. Pentru a practica polo are nevoie de un slip, o cască, mingi și porți. În unele perioade folosește și mingi medicinale de 3-5 kg pentru a îngreuna antrenamentul.
Marius este de părere că este important să facă sport deoarece „este cel mai accesibil mod de a trăi o viață sănătoasă. Indiferent că vorbim de o plimbare, un meci de fotbal cu prietenii sau chiar de a face performanță, consider că absolut toți oamenii pot avea beneficii dacă aleg să facă orice tip de mișcare.”.