Alexandru Simulescu

Alexandru Simulescu

Rutina de mișcare x Alexandru Vlăduț Simulescu

Primul contact a lui Alexandru Simulescu cu lumea dansului popular a avut loc pe când era în clasa V-a, iar la Căminul Cultural din comună sa natală s-au pus bazele unui mic grup de dansatori de folclor. Astfel, a ajuns să facă parte din Ansamblul Folcloric „Brădetul” până la finele clasei a VIII – a, unde, alături de aceștia, a participat la toate festivalurile și zilele comunelor și a orașelor din împrejurimi. Ulterior, a început clasa a IX- a la Colegiul „Spiru Haret” din Ploiești, iar întâmplarea a făcut ca încă din primele zile ale liceului să regăsească la avizier un afiș în care Ansamblul Folcloric „Marama” anunța că selectează tineri dansatori. Aici a ajuns să aprofundeze dansul popular și antrenamentele serioase. Însă această experiență nu a ținut prea mult, deoarece ansamblul s-a desființat. După o scurtă pauză, și-a regăsit câțiva foști colegi de ansamblu făcând acum parte din Ansamblul „Prahova” al Casei de Cultură I.L. Caragiale. Nu a durat mult și la următoarea lor repetiție, Alexandru era și el prezent. A făcut parte din cadrul acestuia din anul 2005 până în 2008, perioadă în care a susținut spectacole atât în țară, cât și în străinătate.

Din toamna anului 2008, s-a înscris la Ansamblul Folcloric „Chindia” al Casei de Cultură a sindicatelor din Ploiești. Până în 2014, sub îndrumarea maestrului coregraf Constantin Dogaru, a avut ocazia să aprofundeze diversitatea jocurilor populare românești, din principalele zone etnografice ale țării.

În anul 2014, în același timp cu începutul studiilor universitare și cu mutarea sa efectivă la București, a pus bazele Asociației Folclorice „Valea Prahovei”, ce are ca scop propus descoperirea, selectarea, îmbunătățirea și promovarea valorilor autentice ale dansului, cântecului, portului popular, datinilor și obiceiurilor, contribuind prin activitatea sa la conservarea vie și la perpetuarea tradițiilor românești.

Din anul 2018 este Coregraf al Ansamblului Folcloric „Bucur” al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, iar din 2021, instructor de dans al Ansamblului Folcloric „Cununa Carpaților” al Centrului Național de Artă „Tinerimea Română” București – Ministerul Culturii.

Exceptând spectacolele și deplasările, în prezent rutina sa de mișcare conține cel puțin două ore de repetiții pe zi. Iar atunci când vine vorba de instrumentele de care se ajută pentru a face mișcare, pe lângă muzică, Alexandru ne spune că pentru el, corpului său, și mai exact, picioarele sale reprezintă cea mai valoroasă resursă. Cu ajutorul acestora crează și dansează oriunde are ocazia.

În ceea ce privește motivația sa zilnică, pe lângă pasiunea pentru dans și pentru tradiții, el este de părere că „mișcarea este esența vieții. Iar pe lângă faptul că este sănătoasă, reprezintă și un mod de educație.”.